NazorG

Verzorging van de permanente make-up

Nieuwe permanente make-up (PMU) is vergelijkbaar met een schaafwond. Opvolgen van de meegegeven nazorginstructies zullen zorgen dat het beste resultaat tevoorschijn komt na genezing. Een slechte, onhygiënische verzorging kan tot wondinfecties en littekenweefsel leiden. Bovendien kunnen wondinfecties de PMU beschadigen. Als je de PMU goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de behandelde huid genezen is.   

Behandel de PMU als volgt:

 • De permanente make-up mag gedurende de genezing minimaal 6 dagen niet nat worden. Dus Baden(bubbel), zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijden (voorzichtig douchen mag wel)
 • Was eerst je handen voordat je de huid verzorgt na de behandeling.
 • Tijdens de genezing is het belangrijk dat de behandelde huid zo min mogelijk wordt aanraakt.
 • Dus krab niet aan de behandelde huid en laat de wondjes rustig genezen.
 • De behandelde huid niet afdekken met pleisters of verband.
 • Smeer op de behandelde huid geen eigen middeltjes zoals vaseline of crèmes.
 • De behandelde huid de eerste twee weken niet blootstellen aan zonlicht of de zonnebank. De weken daarna is zonnen mogelijk met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

 

Wenkbrauwen

 • Met de meegegeven wattenschijfjes, doordrenkt met desinfecteerde ongeparfumeerde zeep, mogen de wenkbrauwen 30 minuten na de behandeling voor het eerst om en om afgenomen worden. Daarna ieder uur herhalen totdat de wattenschijfjes op zijn. Dus deze nazorg is alleen op de dag van de behandeling.
 • De wenkbrauwen mogen gedurende de genezing niet vochtig of nat worden. Meestal is dit een periode tussen de 6 en 14 dagen. Door sporten (transpireren) sauna of heet douchen met veel condens kunnen de wenkbrauwen toch vochtig worden. Dit kan ervoor zorgen dat de korstjes op de wenkbrauwen te snel loslaten en daardoor de hechting van de kleur nadelig beïnvloeden.
 • Na 6 á 14 dagen gaan de korstjes loslaten maar laten nooit in één keer los. Daar gaan meestal een paar dagen overheen. De kleur komt nog niet optimaal tevoorschijn. De wenkbrauwen lijken dan vaak te licht of te smal maar kleuren in de weken die volgen weer wat op. Wanneer alle korstjes eraf zijn mogen de wenkbrauwen met de meegegeven Bepantenzalf een paar nachten ingesmeerd worden.
 • Kleurverschil tussen links en rechts, grijzig lijken of licht plekjes hebben in de wenkbrauwen na de eerste behandeling is heel normaal. Deze oneffenheden mag je nadat de korstjes eraf zijn zelf bijtekenen.
 • Bij een eerste behandeling volgt altijd na zo’n 6 weken een perfectiebehandeling. Dan zullen alle oneffenheden weggewerkt worden en is er ook de mogelijkheid het model hier en daar nog aan te passen. Bij een opfrisbehandeling is de kans dat er onregelmatigheden zijn veel kleiner en wordt er op eigen verzoek een perfectiebehandeling uitgevoerd.

Eyeliners

 • Met het meegegeven coldcompres de eyeliners zoveel mogelijk koelen om zwelling en bloeduitstortinkjes te voorkomen. Het kompres mag in de vriezer en moet voordat het op de huid gelegd wordt uit hygiëne oogpunt eerst in een schoon boterhammenzakje gedaan worden. Daar om heen, voor het opvangen van eventueel wat wondvocht, een schoon papieren zakdoekje of tissue. Vergeet niet het kompres voor het slapen gaan in de vriezer te leggen. De volgende morgen kunnen de ogen na het slapen opgezet zijn. Met het kompres slinkt de gezwollen huid snel.
 • De meegeven wattenstokjes zijn ervoor om eventuele restpigment uit de ooghoekjes te halen. Want dit mag niet met de vingers of nagels gebeuren i.v.m. infectie.
 • Niet trekken of de eyeliner uitrekken tijdens de genezing. Dit kan bloeduitstortinkjes veroorzaken waar pigment in kan lopen.
 • Wanneer de eyeliner boven én onder gezet zijn met een aansluitend hoekje is het aan te raden om voor het slapen gaan in de buitenste ooghoekjes met een wattenstokje een klein stipje Bepanthen zalf te zetten. Deze zalf zit ook in het zakje bij de wattenstokjes. Dit voorkomt namelijk dat de huid na de eerste nacht slapen aan elkaar kleeft door wondvocht. (alleen de eerste nacht)
 • De eyeliner(s) mogen gedurende de genezing niet vochtig of nat worden. Meestal is dit een periode tussen de 6 en 14 dagen. Door sporten (transpireren) sauna of heet douchen met veel condens kunnen de eyeliners toch vochtig worden. Dit kan ervoor zorgen dat de korstjes op de oogleden te snel loslaten en daardoor de hechting van de kleur nadelig beïnvloeden.
 • Na 6 á 9 dagen gaan de korstjes loslaten maar laten nooit in één keer los. Daar gaan meestal een paar dagen overheen. De kleur is komt nog niet optimaal tevoorschijn. De eyeliner(s) lijken dan vaak wat korrelig of te smal maar kleuren in de weken die volgen weer wat op. Wanneer alle korstjes eraf zijn kunnen de oogleden met de meegegeven Bepantenzalf een paar nachten ingesmeerd worden.
 • Kleurverschil tussen links en rechts, grijzig lijken of licht plekjes zijn normaal na de eerste behandeling. Deze oneffenheden mag je nadat de korstjes eraf zijn zelf bijtekenen.
 • Bij een eerste behandeling volgt altijd na zo’n 6 weken een perfectiebehandeling. Dan zullen alle oneffenheden weggewerkt worden en is er ook de mogelijkheid het model hier en daar nog aan te passen. Bij een opfrisbehandeling is de kans dat er onregelmatigheden zijn veel kleiner en wordt er op eigen verzoek een perfectiebehandeling uitgevoerd

Lippen

 • Met de meegegeven wattenschijfjes, doordrenkt met desinfecteerde ongeparfumeerde zeep, mogen de lippen 30 minuten na de behandeling voor het eerst om en om afgenomen worden. Daarna ieder uur herhalen totdat de wattenschijfjes op zijn. Dus deze nazorg is alleen op de dag van de behandeling.
 • De lippen mogen gedurende de genezing niet vochtig of nat worden. Meestal is dit een periode van 5 dagen. Door drinken, tandenpoetsen, maar ook sporten (transpireren) sauna of heet douchen met veel condens kan de lipline toch vochtig worden. Dit kan ervoor zorgen dat de korstjes te snel loslaten en daardoor de hechting van de kleur nadelig beïnvloeden. Poets en drink voorzichtig (evt. met een rietje)
 • Wanneer de lippen erg droog en strak aanvoelen mogen de lippen (binnen de lipline, dus niet over de lipline)) met de meegegeven vaseline dun ingesmeerd worden.
 • Na 5 á 7 dagen gaan de korstjes loslaten maar laten nooit in één keer los. Daar gaan meestal een paar dagen overheen. De kleur komt nog niet optimaal tevoorschijn. De lipline lijkt dan vaak te licht maar kleurt in de weken die volgen weer wat op. Wanneer alle korstjes eraf zijn mogen de lippen een paar dagen helemaal met de meegegeven vaseline ingesmeerd worden.
 • Bij een eerste behandeling volgt altijd na zo’n 6 weken een perfectiebehandeling. Dan zullen alle oneffenheden weggewerkt worden en is er ook de mogelijkheid het model hier en daar nog aan te passen. Bij een opfrisbehandeling is de kans dat er onregelmatigheden zijn veel kleiner en wordt er op eigen verzoek een perfectiebehandeling uitgevoerd.

Wat kan je verwachten en is niet abnormaal na een behandeling:

 • De permanente make-up lijkt direct na de behandeling donkerder dan bedoeld. Dit verdwijnt nadat de korstjes er af zijn.
 • Direct na de behandeling lijkt de Permanente make-up overdreven maar komt slanker onder de korstjes vandaan.
 • Er zitten lichte plekjes in nadat de korstjes eraf zijn. Dit trekt wat bij en wordt tijdens de perfectiebehandeling bijgewerkt. Na een opfrisbehandeling zult u hiervoor zelf binnen 6 weken een nabehandeling moeten afspreken.
 • De vorm is niet helemaal gelijk. Dit kan bijtrekken en wordt bij de perfectiebehandeling bijgewerkt. Na een opfrisbehandeling zult u hiervoor zelf binnen 6 weken een nabehandeling moeten afspreken.
 • De ene kant lijkt donkerder (lichter) dan de andere na genezing. Ook wordt bijgewerkt tijdens de perfectiebehandeling. Na een opfrisbehandeling zult u hiervoor zelf binnen 6 weken een nabehandeling moeten afspreken.
 • De kleur valt tegen nadat de korstjes eraf zijn, te licht of de donker of grijzig. Dit trekt vaak bij gedurende de weken die volgen.
 • De behandelde plekken jeuken bij het genezen. Dit is heel normaal.